Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Εκτός κάδρου


Ο Τζον Ντ. από το Μπέρμινχαμ, υπάλληλος σούπερ μάρκετ και γιος οδηγού αστικού λεωφορείου, αισθάνεται σχεδόν σαν στο σπίτι του καθώς διασχίζει την Αθήνα αραχτός στο ανοιχτό κατάστρωμα ενός διώροφου, κόκκινου λεωφορείου. Αφήνει τον ήλιο να χαϊδεύει τα κλειστά του βλέφαρα, πάνω στα οποία βλέπει –σαν σε οθόνη– τον πατέρα του να του χαμογελάει, ενώ πατάει το μπουτόν για να κλείσει η πόρτα.

Η ιρλανδικής καταγωγής φίλη του Μόλυ Μπ., υπάλληλος συνοικιακού κομμωτηρίου, τον σημαδεύει με τη μικροσκοπική ψηφιακή μηχανή της. 

Ο Τζον ακούει τον χαρακτηριστικό ήχο του κλείστρου, ανοίγει τα μάτια και την προτρέπει με κέφι να πάρει και μία με το τηλέφωνό της για να την ποστάρουν αμέσως στο facebook, και να τη δουν στην πατρίδα συγγενείς και φίλοι.

Η Μόλυ αλλάζει πρόθυμα θέση. Πλησιάζει δυο ζευγάρια Γερμανών στα μπροστινά καθίσματα και ζητάει τη συνδρομή τους – αν είναι να τη δουν συγγενείς και φίλοι θέλει να είναι κι εκείνη μέσα.

Ο θηριώδης Φραντς Γκ., χειριστής κλαρκ σε αποθήκη ξυλείας στα περίχωρα του Μονάχου, παίρνει προσεκτικά το ακριβό κινητό –τελευταίο μοντέλο γνωστής φιλανδικής εταιρείας– και καδράρει.

Η Μόλυ επιστρέφει, κάθεται, αγκαλιάζει τον Τζον και φτιάχνει τα μαλλιά της, καθώς σκέφτεται τις συναδέλφους της στο κομμωτήριο μαζεμένες πάνω από την οθόνη του υπολογιστή να κοιτούν το ενσταντανέ με ζήλια.

Ο Φραντς όμως μοιάζει να δυσκολεύεται. Δεν ξέρει τι πρέπει να πατήσει.

Η αυστριακής καταγωγής σύζυγος του κολλητού τού Φραντς, Μικαέλα Π., ιδιαιτέρα του ολλανδού διευθυντή του τμήματος μάρκετινγκ μιας βελγικής σοκολατοβιομηχανίας, σηκώνεται να τον βοηθήσει – διαθέτει κι εκείνη μοντέλο της ίδιας φίρμας.

Ο Τζον, που κοντεύει να χάσει το κέφι του –πόσο δύσκολο είναι να βγει μια φωτογραφία πια;–, παρακινεί  τη Μόλυ να πάει να δει τι γίνεται.

Την ίδια όμως στιγμή, ο νεαρός υπάλληλος εταιρείας ταχυμεταφορών Γκιόργκι Φ. –καρπός βραχύβιας σχέσης μεταξύ μιας οικονομικής μετανάστριας από το Πλόβντιβ που καθάριζε σπίτια κι ενός πολωνού εργοδηγού που δούλεψε χρόνια στις οικοδομές πριν αποφασίσει, λόγω αναδουλειάς, να επιστρέψει στο Βρότσλαβ– στριμώχνεται άσχημα από μια νοικιασμένη λιμουζίνα γαλλικής κατασκευής ο οδηγός της οποίας, κύπριος δικηγόρος με ειδίκευση στη σύσταση offshore εταιρειών, έχει στρέψει στιγμιαία το βλέμμα στο κινητό του καθώς έχει μόλις πάρει μήνυμα από έναν συνάδελφό του που υπόσχεται να λειτουργήσει ως σύνδεσμος με πελάτες από τις τρεις χώρες της Βαλτικής και όχι μόνον.

Ο Γκιόργκι Φ., βρίζοντας σκαιότατα σε άπταιστα ελληνικά, κόβει αναγκαστικά δεξιά το τιμόνι του ιταλικού του σκούτερ, υποχρεώνοντας τον οδηγό του διώροφου λεωφορείου να φρενάρει απότομα, πράγμα που στέλνει τη Μόλυ Μπ. να πέσει με φόρα πάνω στον θηριώδη Φραντς Γκ., ο οποίος με τη σειρά του καταπλακώνει τη σύζυγο του καλύτερού του φίλου.
Ο Γκιόργκι Φ. θα συνεχίσει ανυποψίαστος την πορεία του προς την πρεσβεία της Πορτογαλίας, όπου έχει να παραδώσει έναν ογκώδη φάκελο – γκαζώνει για να μην τον προλάβει το φανάρι, αλλά δεν τα καταφέρνει, περνάει με κόκκινο.

Παράλληλα, ο Ευαγόρας Ν. αποφασίζει πως αξίζει τον κόπο μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γιόζεφ Σ. που εκτός των άλλων του υπόσχεται ένα αξέχαστο διήμερο στην Πράγα.

Κανείς απ’ τους δυο δεν συνειδητοποιεί πως εξαιτίας τους το λεωφορείο πίσω τους έχει σταματήσει και ο οδηγός του ανεβαίνει πάνω, αφού τόσο ο γδούπος όσο και οι στριγκλιές ακούστηκαν καθαρά.
Τίποτε τρομερό δεν έχει συμβεί. Ο Τζον ανησυχεί για τη Μόλυ, η Μόλυ για το κινητό της, ο Φραντς για τη Μικαέλα κι εκείνη, πάλι, για το λευκό παντελόνι της.

Ο οδηγός απολογείται, δίνει κάποιες ασυνάρτητες εξηγήσεις και τους μαλώνει τρυφερά, αφού δεν έπρεπε να στέκονται όρθιοι, όπως εξάλλου υποδεικνύει και η πινακίδα με τις οδηγίες για την ασφάλεια των επιβατών σε πέντε, μάλιστα, γλώσσες – αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά.

Τίποτε τρομερό δεν έχει συμβεί, ωστόσο αποφασίζουν να κατέβουν. Ο οδηγός πιάνει πάλι τις συγνώμες, αλλά ο Τζον τον καθησυχάζει, στον καθένα θα μπορούσε να συμβεί, ξέρει αυτός, έχει συμβεί και στον πατέρα του κι όχι μονάχα μια φορά…

Ο Φραντς με τον κολλητό του κατεβαίνουν πίσω από τη Μικαέλα και την Κίρστεν Χ., τη δανέζα σύζυγο του πρώτου, υπάλληλο εταιρείας εισαγωγών από σκανδιναβικές χώρες με έδρα το Λουξεμβούργο, σχολιάζοντας με καυστικό χιούμορ τα οδηγικά ήθη στα Βαλκάνια – θυμούνται το ατύχημα που είχαν στις κοινές τους διακοπές, λίγα χρόνια πριν, κοντά στα σύνορα Σλοβενίας-Κροατίας, και συμφωνούν πως κάτι τέτοια, εάν κι εφόσον αποδειχτούν αναίμακτα, χαράζονται ανεξίτηλα στη μνήμη νοστιμίζοντας…

Ο Φραντς διακόπτει άγαρμπα τον κολλητό του. Δείχνοντάς του συγκινημένος την Πύλη του Αδριανού  εξηγεί πως έχει μια παλιά, ασπρόμαυρη φωτογραφία του πατέρα του τραβηγμένη στο ίδιο ακριβώς σημείο, αποφεύγοντας, περιέργως,  να αναφέρει ότι ο πατέρας του φοράει στολή στην εν λόγω φωτογραφία.

Λίγο αργότερα, ο Φραντς έχει πάρει τη θέση του πατέρα του μπροστά στην Πύλη. Φοράει πλατύγυρο λευκό καπέλο αντί για κράνος, στην πλάτη έχει τον γυλιό του τουρίστα –ορειβατικό σακίδιο δηλαδή, που αγόρασε σε εξευτελιστική τιμή πριν από τρία χρόνια στη Μάλτα– και στο χέρι κρατάει όπλο εναντίον του καύσωνα ένα μπουκάλι νερό.

Η Μικαέλα φωτογραφίζει με το κινητό της τον Φραντς, ο κολλητός με τη σειρά του φωτογραφίζει τον Φραντς πλαισιωμένο από τη Μικαέλα και την Κίρστεν, η Μόλυ με τον Τζον που δεν έχουν απομακρυνθεί  προσφέρονται να βγάλουν μία με τους τέσσερίς τους και οι τέσσερις φυσικά ανταποδίδουν, φωτογραφίζοντας, επιτέλους, τη Μόλυ και τον Τζον με φόντο τους στύλους του Ολυμπίου Διός.

Κι εκεί αποχαιρετιούνται και παίρνει πια ο καθένας τον δρόμο του – ο Φραντς με την παρέα του προς το ξενοδοχείο τους στην πλατεία Συντάγματος, για να τσιμπήσουν κάτι και να ανασυνταχτούν πριν την απογευματινή τους έξοδο για ψώνια, και η Μόλυ με τον Τζον σε αναζήτηση μιας κρύας μπίρας προκειμένου να καταστρώσουν τα σχέδιά τους για το βράδυ.
Στον δρόμο για το ξενοδοχείο ο Φραντς ξανακοιτάζει τη φωτογραφία που του έβγαλε η Μικαέλα – είναι ευχαριστημένος με τη στάση του, φτυστός ο μπαμπάς ως προς το παράστημα, αλλά τον ενοχλεί λιγάκι  που από δεξιά μπουκάρουν στο κάδρο δυο κοπέλες.

Ο Φραντς δεν το ξέρει, αλλά πρόκειται για την Πίρος Ζ. από την Ουγγαρία και τη Μιλένα Τ. από τη Σλοβακία, οι οποίες, με τα ψευδώνυμα Μόνικα και Σόνια αντιστοίχως, προσφέρουν μασάζ σε ένα στούντιο ευεξίας στις αρχές της Συγγρού.

Η Μικαέλα απολογείται λέγοντας πως είχε εστιάσει την προσοχή της σ’ αυτόν, ενώ ο κολλητός του τον διαβεβαιώνει πως η ψηφιακή φωτογραφία τριμάρεται πανεύκολα.
Την ίδια πάνω κάτω ώρα, κι ενώ το γκαρσόνι φέρνει τις παγωμένες μπίρες τους, ο Τζον και η Μόλυ ποστάρουν τη φωτογραφία τους στο facebook υπό τους ήχους του Minor Swing που παίζει με κέφι μια μπάντα πλανόδιων ρουμάνων μουσικών.

Η Μόλυ παρατηρεί πως δεν φαίνονται καλά τα πρόσωπά τους στη φωτογραφία, καθώς το πλάνο είναι πολύ ανοιχτό προκειμένου να χωρέσουν οι πανύψηλοι στύλοι.

Και ο Τζον, μ’ ένα μουστάκι από παχύ αφρό, σχολιάζει ότι θα ήταν καλύτερα αν έλειπαν οι πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ που διακρίνονται στο παγκάκι αριστερά κι ανήκουν προφανώς στον άντρα με το σκισμένο αθλητικό παπούτσι που μοιάζει να φεύγει σαν κυνηγημένος απ’ το κάδρο.
Ο Τζον και η Μόλυ δεν το ξέρουν και δεν θα το μάθουν μάλλον και ποτέ, πάντως πρόκειται για τον Αντρέα Γ., που γεννήθηκε στο Πέραμα και μεγάλωσε στην Κολωνία, όπου κατέφυγαν μετανάστες οι γονείς του, πριν επιστρέψει κάποτε στην Ελλάδα και πάρει παπούτσι από τον τόπο του, τη Γεωργία Δ., και αποκτήσει δυο παιδιά, που δεν τα βλέπει πια, απ’ τη στιγμή που χώρισε, δυο χρόνια αφότου έχασε τη δουλειά του στη Χαλυβουργική, κι η Γεωργία αποφάσισε να βασιστεί στην υπόσχεση μιας θειας της πως κάπου θα την τακτοποιούσε στη Μελβούρνη.

Ο Αντρέας κοντεύει πια τα εξήντα˙ πιστεύει πως το πάλεψε –αβοήθητος– όσο μπορούσε κι έχασε. Έχει συμβιβαστεί, θέλοντας και μη, με την ιδέα πως η ζωή τον ξέβρασε. Γι’ αυτό και, κάθε φορά που τον σημαδεύουν μ’ αυτά τα γελοία όπλα που επιστρατεύουν οι θνητοί για ν’ αποδείξουν πως έζησαν, εκείνος αρνείται να καταδεχτεί μια θέση στο φόντο˙ προτιμάει να βγει εκτός κάδρου.


ΥΓ: Το διηγηματάκι αυτό γράφτηκε για το συλλογικό Η Ευρώπη των νέων που εξέδωσε η Ελληνογερμανική Αγωγή. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου