Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Η γνώμη σας μετράει

Η φωτογραφία, τραβηγμένη σε ανύποπτο χρόνο στο αεροδρόμιο της Σάμου, αποτυπώνει νομίζω με τρόπο εμφατικό τη συνθήκη που βιώνουμε. 

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό πως η γνώμη μας δεν μετράει όταν ο κ. Όλι Ρεν σπεύδει να μας ενημερώσει πως οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν ακίνητες ως το 2016 - τουλάχιστον.

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό πως η γνώμη μας δεν μετράει όταν στην απόγνωση του φορολογούμενου πολίτη που καλείται να πληρώσει μονομιάς φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας για τρία χρόνια ο πολλά βαρύς κ. Βορίδης απαντά με τη δική του αυτάρεσκη απόγνωση: και πού θα βρεθούν τα λεφτά για να καλυφθούν τα ελλείμματα;

Για να μην κατηγορηθεί -όχι πως θα τον ένοιαζε και πολύ- για έλλειμμα κατανόησης ο κ. Βορίδης σπεύδει να διευκρινίσει πως τα ραβασάκια της εφορίας ήρθαν μαζεμένα λόγω προβλήματος του συστήματος.

Το πρόβλημα του συστήματος είναι φανερό τοις πάσι πλην του κ. Βορίδη. Όταν του επισημαίνουν ότι το σύστημα δεν κουνάει ούτε το μικρό του δαχτυλάκι για να εισπράξει τυχόν διαφυγόντα έσοδα από τα παχυλά εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού, όταν του επισημαίνουν πως το σύστημα μοιάζει πολύ πρόθυμο να αφήσει τη λίστα Λαγκάρντ να ξεχαστεί, εκείνος, που του αρέσει να τα λέει τσεκουράτα, αντιλέγει πως δεν θα σωθεί η χώρα από κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια και επαναλαμβάνει τα περί προβλημάτων του εισπρακτικού μηχανισμού.

Ο προβληματικός εισπρακτικός μηχανισμός, βέβαια, δεν έχει κανένα πρόβλημα να φορολογεί τους πολίτες με βάση αντικειμενικές αξίες που -αντικειμενικά- δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο προβληματικός εισπρακτικός μηχανισμός δεν έχει κανένα πρόβλημα να αγνοεί τη γνώμη μας.

Το πρόβλημα του συστήματος είναι ότι κάνει πως δεν καταλαβαίνει το πρόβλημα. 

Τα τυχόν διαφυγόντα έσοδα από τις καταθέσεις της λίστας Λαγκάρντ δεν θα σώσουν ίσως τη χώρα - αν και κανέναν δεν θα χάλαγε μια πρόσθετη πηγή εσόδων στην έρημη χώρα μας. Τα τυχόν έσοδα από τη διερεύνηση υποθέσεων όπως η λίστα Λαγκάρντ θα έσωζαν τουλάχιστον τα προσχήματα για το προβληματικό μας σύστημα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του συστήματος, όμως, είναι ότι δεν τηρεί πια ούτε τα προσχήματα. 

Κι έτσι, ο άδειος δίσκος κάτω από την επιγραφή "Η γνώμη σας μετράει" δίνει ανάγλυφη την εικόνα μιας κατ' επίφασην δημοκρατίας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου